Mekanik İşleme
Rehberi
Delik Açma İşlemi
Delik açma işlemleri için öncelikle küçük bir kılavuz deliği(maksimum Ø8mm) açılması, ardından deliğin istenen ölçüye genişletilmesi çok önemlidir.
Matkapla delme işlemleri dar alan içinde gerçekleşiyor olması ve döküm polyamidin zayıf ısı iletimi nedeniyle mekanik işleme süreçlerinin en zorlusudur. Uygun ekipman kullanımı ve dikkat sayesinde olası kırılma, çatlama ve yüzey bozulması gibi sorunların önüne geçilebilecektir. Yavaş gerçekleştirilen delme işlemi geniş oluklu matkap uçları kullanılarak talaşın daha hızlı ve etkin bir şekilde dışarı atılmasını sağlayacaktır. En iyi sonucu elde etmek için, yeni bir matkap ucu kullanın ve direnç yüzeyini azaltmak için matkap ucunu taşlayarak kesme ağzında 0 ila 5 derece pozitif eğim açısı sağlayın. Küçük matkap uçlarında 90-110 derecelik açı ideal olacaktır. Daha büyük matkap uçlarında ise 118-120 derecelik açı tavsiye edilmektedir. Daha önce metaller için kullanılan standart matkap uçları asla döküm polyamid delme işlemi için kullanılmamalıdır. Soğutma sıvılarının sık kullanımı başarılı delme işlemleri için çok önemlidir. Delme işlemi esnasında istenen derinliğin maksimum yarısına ulaşıldığında matkap ucu mutlaka tamamen dışarı çıkarılarak kanallarda biriken talaşın dışarı atılması sağlanmalıdır. Delme işlemleri için öncelikle küçük bir kılavuz deliği(maksimum Ø8mm) açılması, ardından deliğin istenen ölçüye genişletilmesi çok önemlidir. Aksi durumlarda dar alanda talaş sıkışması, yüzey gerilmesi gibi durumlar nedeniyle üründe çatlama ve kırılmalar yaşanması muhtemeldir. Deliğin nihai ölçüye getirilmesi sürecinde tornalama prosesinde belirtilen unsurlara uyulması tavsiye edilmektedir.
Torna İşlemi
Büyük çap ve yüzeye sahip parçaların tornalanmasında öncelikle kaba ölçüye işleme yapılarak talaş kaldırılmalı, daha sonra nihai ölçü için işleme yapılmalıdır.
Freze İşlemi
Freze bıçakları keskin olmalı ve yüksek pozitif kesme ve eğim açısına sahip olmalı, işlenmekte olan parça, frezedeki tüm işlemler sırasında tam olarak desteklenmelidir.
Testere ve Kesim İşlemi
Testere malzemeden çıktıktan hemen sonra talaşın tahliyesi, ısı yükselmesine bağlı olarak bıçağın malzemenin içerisinde sıkışmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Ara Tavlama İşlemi
Bir tarafından yoğun mekanik işleme maruz kalan parçaların ara tavlama prosesine alınması önemlidir.